Moeilijkheden in de opvoeding

Moeilijkheden in de opvoeding?

Iedere ouder heeft het al wel eens moeilijk in de opvoeding. Soms lijkt het of je kinderen niets anders doen dan tegenwerken, je plannen dwarsbomen, ... 


Weet je even niet meer hoe je bepaalde situaties moet aanpakken? Hieronder vind je een overzicht van onze partners die jou verder kunnen helpen. 


In het consultatiebureau van Kind & Gezin/ Kind & Preventie kunnen ouders met kinderen tot 3 jaar niet alleen terecht voor een medisch onderzoek en verdere opvolging van de ontwikkeling van hun kind.

Je kan er ook gratis terecht voor opvoedingsondersteuning.


Heb jij dus vragen over de opvoeding of ontwikkeling van je kind? Aarzel niet en stel je vraag tijdens je bezoek aan het consultatiebureau. Zij zullen jou verder in contact brengen met de psychopedagoge van het team. 


Je kan ook altijd contact opnemen met de Kind & Gezin lijn. Zij zullen jouw opvoedingsvragen zo goed mogelijk telefonisch proberen te beantwoorden. 

Als je het even allemaal niet meer weet, dan kan je contact opnemen met de opvoedingslijn en dit ongeacht de leeftijd van jouw kind. 

Je kan op verschillende manier contact opnemen. Zo kan je bellen, mailen of rechtstreeks via de opvoedknop hiernaast jouw vraag noteren via het contactformulier. 


De opvoedingslijn is er voor vaders, moeders, grotouders, plusouders, opvoeders, ... eigenlijk voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprekspartner die luistert, ondersteunt, informeert of adviseert. 

Heb je een vraag over opvoeden? Stel hier je vraag! 

Stan, de opgroeicaravan is een initiatief van CKG De Schommel in samenwerking met de Huizen van het Kind in het Hagenland. Je kan Stan steeds terugvinden op centrale plekken en evenementen in het Hageland. 

Je kan er terecht voor informatie rond opvoeden en opgroeien.


Heb jij dus nood aan een babbeltje, een luisterend oor, informatie rond opvoeden en opgroeien (leuke boeken, folders, apps, websites, ...) een Virtual Reality beleving ('kruip in de huid van je kind') enzoverder? Dan moet je hiervoor bij Stan zijn.


Wil jij weten hoe je contact kan opnemen met Stan of op welk evenement je Stan kan vinden? Check dan de website

www.standeopgroeicaravan.be of de facebookpagina: Stan De Opgroeicaravan

> CLB (Centrum voor Leerlingbegeleiding)

Als er tijdens de onderwijsloopbaan van je kind problemen opduiken, staat het CLB klaar om je te helpen. Of het nu gaat om leermoeilijkheden, gevoelens, gedrag, gezondheid of studie-en beroepskeuzes. Het CLB gaat samen met jou op zoek naar de juiste oplossing. 


  • Je kan dus bij het CLB terecht voor gratis info, advies en begeleiding.
  • Zij zullen jou persoonlijk helpen en dat in alle vertrouwen.
  • Je kan ook los van de school bij het CLB aankloppen. Een CLB is namelijk onafhankelijk van een school
  • Het CLB werkt nauw samen met heel wat andere welzijnsorganisaties. Ze kunnen jou dus heel gemakkelijk doorverwijzen naar de juiste hulpverlener. 


Meer info over de werking van het CLB kan je vinden op de website: www.vrijclb.be of www.pro.g-o.be


Sinds kort kan je ook chatten met een CLB-medewerker! Klik op de chatknop hiernaast en stel jouw vraag!

Domo biedt laagdrempelige, preventieve gezinsondersteuning aan huis bij kwetsbare gezinnen, met kinderen onder de twaalf jaar en aanstaande gezinnen. Met de één op één aanpak willen ze:


  • talentontwikkeling bij jonge kinderen bevorderen

  • het isolement van kwetsbare gezinnen doorbreken en hun netwerk versterken

  • ouders in hun opvoedende rol bevestigen en versterken en zo voorkomen dat alledaagse problemen onoverkomelijk worden.


De enthousiaste Domo-vrijwilligers zijn geen hulpverleners maar via opleidingen, intervisiegesprekken, ervaringsuitwisseling en gezinsbespreking krijgen zij toch de juist Domo-techniek onder de knie om gezinnen te kunnen ondersteunen. 


Heb je ondersteuning nodig, wil jij je inzetten als vrijwilliger of heb je gewoon een vraag? Contacteer onze lokale DOMO-coordinator Conny Nulens!

  • 0493 84 37 02
  • conny.nulens@domovzw.be

  • Beschikbaar op vrijdag

Heb je nood aan opvoedingsadvies, opvoedingsondersteuning of trainingssessies? Of heb je misschien nood aan thuisbegeleiding?


Dan kan je met kinderen tussen 0 en 12 jaar hiervoor terecht bij CKG De Schommel. Zij bekijken samen met jou hoe de opvoedingsproblemen aangepakt kunnen worden. 


aanmelden kan telefonisch: 0496/27.58.12 of per mail: aanmeldingen@ckgdeschommel.be


Meer info over de werking kan je vinden op www.ckgdeschommel.be

Indien je het gevoel hebt dat je er niet alleen uitgeraakt, dan kan het CAW jou helpen.

Ze kunnen je helpen bij opvoedingsvragen, bij moeilijkheden in het gezin, relaties de verstoord zijn, moeilijkheden met je puber, hoe jij je voelt binnen het gezin, ... 


Tijdens een eerste gesprek zullen zij samen met jou bekijken welke begeleiding er mogelijk is en hoe jouw traject eruit zal zien.


Je kan jouw vraag per mail sturen. Een hulpverlener zal jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Je kan er ook voor kiezen om te chatten met een hulpverlener van het CAW. Klik op de link hiernaast en start jouw gesprek. 


Groeimee.be is een website voor iedereen die bezig is met de opvoeding van kinderen en adolescenten. Zowel ouders als hulpverleners kunnen hier betrouwbare antwoorden vinden op hun vragen. 

De website wordt beheerd door EXPOO, het expertisecentrum opvoedingsondersteuning van de Vlaamse overheid. 

Arktos is een Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar voor wie de aansluiting op school, werk en samenleving minder evident blijkt. Toch zien ze een kracht in elk van hen. Door hen met zichzelf en hun omgeving te verbinden willen ze hen versterken in hun talenten en vaardigheden, in alle mogelijke levensdomeinen.


Daarnaast ondersteunt Arktos ouders, scholen, partners en overheden bij het omkaderen van deze kinderen en jongeren.

In Aarschot heeft Arktos heel wat projecten lopen. Klik op de link om alles te ontdekken!

Huize Levensruimte is een private organisatie binnen de Bijzondere Jeugdzorg, gelegen in Averbode (Scherpenheuvel-Zichem).


Zij richten zich voornamelijk op kinderen en jongeren (< 18/25 jaar) en hun gezin die kampen met opvoedingsproblemen of die zich in een problematische leefsituatie bevinden.


Zij bieden zowel rechtstreeks als niet rechtstreeks toegankelijke hulpverlening. Gezinnen met kinderen van 0 tot 18 jaar die opvoedingsproblemen ondervinden maar die nog voldoende draagkracht hebben om de kinderen thuis op te voeden kunnen rechtstreeks bij Huize Levensruimte terecht voor thuisbegeleiding.


Meer info over de werking en het aanmelden kan je vinden op: www.huizelevensruimte.be

Heb jij een vraag voor het CLB? Klik hier om de ch@t te starten! 

Heb jij een vraag voor het CAW? Klik hier om te chatten!