Er zijn in onze regio heel wat organisaties die voor jou als kind, jongeren of ouder iets kunnen betekenen maar die niet altijd gekend zijn. Dat kan gaan van financiële ondersteuning tot praktische ondersteuning bij jouw thuis. Graag maken we jou wegwijs van het begin (bij een vermoeden van een handicap) tot men volwassen is.
Merk je dat het aanbod nog niet volledig is? Heb jij een suggestie? Laat het ons zeker weten zodat we het mee op de website kunnen opnemen!
De stad Aarschot voorziet een premie voor de thuisverzorging van kinderen met een handicap. De premie bedraagt, tot de leeftijd van 21 jaar, 100 euro per jaar.
De voorwaarden en het aanvraagformulier kan u terugvinden via bovenstaande link.
Meer info kan u ook verkrijgen via huisvanhetkind@aarschot.be of telefonisch via: 016/63.94.65
Heeft je kind een handicap of heb je het vermoeden van een handicap? De Dienst Ondersteuningsplan helpt je op ieder aspect in het leven waar je mogelijks vragen of ondersteuning voor nodig hebt.
Ze hebben 2 belangrijke taken naar cliënten toe:
Voor meer info neem dan een kijkje op de website www.dop-vbb.be of meld je aan via de aanmeldknop hiernaast.
Informeer bij jouw ziekenfonds welke ondersteuning zij jou kunnen bieden. Naast financiële en administratieve ondersteuning kan je bij hen ook terecht voor hulpmiddelen zoals aangepaste rolstoelen, vervoer, ...
Contacteer jouw plaatselijk ziekenfonds om samen te bekijken welke hulp op maat zij jou kunnen bieden.
Wil jij weten welke ziekenfondsen er allemaal zijn? Het overzicht kan je hier terugvinden.
Je kan bij APOJO vzw terecht als je op zoek bent naar een voor jou zinvolle dagbesteding, woonondersteuning of begeleiding aan huis. Zo bieden zij activiteiten aan in het dag- en activiteitencentrum, woonmogelijkheden en persoonlijke begeleiding zoals huishoudelijke hulp of bijstand op psychosociaal, lichamelijk of administratief vlak. Zij helpen je om jouw leven
zo aangenaam mogelijk maken en stemmen hun ondersteuning af op jouw noden en behoeften.
Je kan een beroep doen op deze dienstverlening als je een persoonsvolgend budget (PVB) hebt van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) of door Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH). Het PVB hangt af van jouw ondersteuningsnood en wordt bepaald op basis van een inschalingsverslag en ondersteuningsplan.
Meer info kan je vinden op de website: www.apojo.be
Een team van enthousiaste verzorgenden en kraamverzorgenden ondersteunt je wanneer je bijvoorbeeld:
Samen met de verantwoordelijke voor jouw regio bespreek je welke ondersteuning je nodig hebt en op welke tijdstippen. Wanneer je door onverwachte omstandigheden dringend zorg nodig hebt, kan er snel hulp opgestart worden.
Je betaalt voor gezinszorg van Thuiszorg KidsOkee een uurtarief op basis van je inkomen en gezinssamenstelling. Sommige mutualiteiten en verzekeringen voorzien een tussenkomst.
Meer info kan je vinden op de website: www.thuiszorgkidsokee.be
Heb je een handicap of een kindje met een handicap dan kan je je online dossier raadplegen op deze website.
Heb je informatie nodig over je dossier, een aanvraag, uitbetaling of jouw rechten, dan kan deze website van de Federale Overheidsdienst een leidraad zijn.
Het VAPH biedt budgetten en tegemoetkomingen aan personen met een handicap om hun zorg en ondersteuning op maat te financieren. Het VAPH erkent en subsidieert ook organisaties om ondersteuning te bieden zoals multifunctionele centra, diensten ondersteuningsplan, en bijstandsorganisaties.
Heb je een mobiliteitsbeperking? Je zit in een rolstoel, bent niet goed te been, slechtziend, …?
Heb je vervoer nodig… om naar het werk of naar school te gaan, naar de dokter te gaan of om iets leuks te gaan doen?
Dan is de Mobiliteitscentrale het ideale startpunt voor je zoektocht naar vervoer.
De Mobiliteitscentrale is een Vlaams overheidsinitiatief dat is ingebed in de Provinciale diensten.
Neem een kijkje op de website voor meer info.
Gezinsactiviteitencentrum Het Balanske wil in de eerste plaats een plek zijn waar ouders met een kind met een beperking steun kunnen vinden.
Dit onder andere door een waaier aan initiatieven en activiteiten aan te bieden, maar ook door een plek te zijn waar verschillende gezinnen elkaar kunnen ontmoeten op verschillende tijdstippen.
Ze kunnen bij elkaar komen voor vorming, een babbel, een kop koffie ….
Kinderen en jongeren met een beperking kunnen bij Het Balanske terecht voor een verschillende activiteiten; snoezelen, watersnoezelen, cybersnoezelen, vakantiewerking, omnisport, muzieklessen, dans- en crea-ateliers, Leren Spelen, vrijetijdstrajectbegeleiding, United by Wheels, enz.
Meer info kan je terugvinden op de website.
Copyright @ All Rights Reserved
Like ons op facebook!
Huis_van_het_kind_aarschot