Begeleiding bij zwangerschap & bevalling

Begeleiding bij zwangerschap en bevalling


Naast je huisarts kan je bij een zwangerschap ook terecht bij een vroedvrouw. Omdat zij nog niet bij iedere vrouw gekend zijn geven we graag wat meer informatie over wat een vroedvrouw voor jou kan betekenen.


De vroedvrouw


Een vroedvrouw kan je begeleiden tijdens je zwangerschap. In samenspraak met je gynaecoloog volgt de vroedvrouw je zwangerschap op. De gynaecoloog zal de echo’s maken, maar de vroedvrouw kan de medische controles doen en een antwoord geven op al je vragen. Daarnaast kan de vroedvrouw je ook voorbereiden op de bevalling zelf: dit kan individueel of in groepssessies.


Een vroedvrouw kan je ook tijdens de bevalling zelf bijstaan. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis. Wil je bijvoorbeeld zo natuurlijk mogelijk bevallen, dan kan de vroedvrouw je bijstaan om de weeën op te vangen en kan je eventueel langer thuisblijven. De vroedvrouw kan je dan perfect zeggen wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Maar ook voor een bevalling in het ziekenhuis kan je een beroep doen op een vroedvrouw: een gynaecoloog is pas op het einde van de bevalling aanwezig, terwijl een vroedvrouw je in het hele proces kan bijstaan.


Vrouwen blijven steeds minder lang in het ziekenhuis na hun bevalling: gemiddeld gaan ze na drie dagen weer naar huis.  Toch zijn medische controles zowel bij de vrouw als de baby absoluut noodzakelijk. Een vroedvrouw kan bij je thuis langskomen en deze doen. Zeker de eerste vijf dagen na de bevalling zijn medische controles een must. Ook nadien kan je nog beroep doen op een vroedvrouw: bijvoorbeeld om je te laten begeleiden bij de borstvoeding of om al je vragen te beantwoorden.Klik hieronder op de link om je huisarts of vroedvrouw te vinden.

Kraamzorg - Hulp aan huis


Na de bevalling is het fijn dat je als kersverse ouders in alle rust kan genieten van de baby en de kraamperiode. Vaak is het ook nog even wennen aan de nieuwe situatie. Of is het je tweede of derde kindje... Die eerste weken na je bevalling zijn altijd wat hectisch. Dat nieuwe leventje in huis vraagt tenslotte om heel wat aanpassingen in je dagelijkse leven. Wil je die eerste weken in het leven van je spruit volledig ontspannen en zorgeloos tegemoet gaan? Dan is het misschien een goed idee om kraamhulp in te schakelen. Je kan kraamhulp krijgen na een thuisbevalling en na een kort, normaal of verlengd verblijf in het ziekenhuis.


Wat kan een kraamhulp voor jou betekenen?


- Alles wat verzorging en voeding van jullie baby betreft.

Denk aan het klaarmaken van flesvoeding, ondersteuning bij borstvoeding of het voeden zelf, wassen, aankleden, luiers verschonen, …


- Een luisterend oor bieden aan mama, raad ,tips en ervaringen geven waar nodig, helpen indien nodig bij het wassen, enzovoort.


- Helpen met het opvangen van je andere kinderen.


- Hulp bij huishoudelijke taken; boodschappen doen, koken, licht huishoudelijk werk, wassen, strijken, enzovoort.
Klik hieronder op de link om organsiaties te vinden die kraamzorg aanbieden.

Huis van het Kind


-Opgroeien in Aarschot-


Samen met vele partners willen we jou zo goed mogelijk informeren over het aanbod in onze stad/ regio rond opvoeding, ontwikkeling en gezondheid van je kind en alles wat erbij komt kijken. Meer informatie over ons samenwerkingsverband kan je bovenaan de pagina vinden! 

NIET GEVONDEN WAT JE ZOEKT?


wij proberen zoveel mogelijk informatie aan te bieden. Mis je hier nog iets? Wil je graag iets toevoegen? Help ons zeker verder!


Mail of bel ons!
Copyright @ All Rights Reserved

Contact

 

Huis van het Kind Aarschot

Dienst Welzijn (Sociaal Huis)

 

Email: Huisvanhetkind@aarschot.be 

 

Tel Helena: 016 63 94 65


 Facebook.com/Huisvanhetkindaarschot